Eleccions als EUA i possible impacte en els mercats

Avui 5 de novembre els americans aniran a les urnes per escollir el seu pròxim president.

Trump vs Harris.

Com pot afectar als mercats el resultat de les eleccions?

Trump i Harris coincideixen en alguns desafiaments econòmics dels Estats Units, especialment en la necessitat de reduir la dependència econòmica de la Xina, encara que proposen mesures molt diferents.

Harris planteja un programa de continuïtat en pro d’un creixement estable. Trump proposa reforçar la despesa en defensa i polítiques comercials més proteccionistes

En aquest sentit, revifar la guerra comercial amb la Xina tindria conseqüències negatives, no sols als EUA, sinó també als seus socis comercials asiàtics i a la UE, reduint el creixement global.

En política fiscal, tots dos promouen plans costosos: Trump amb retallades d’impostos i Harris amb més despesa pública en salut i infraestructures sostenibles.

Les propostes fiscals de tots dos candidats mostren una falta de disciplina fiscal, sense plans per a reduir el deute públic, es continuarà flirtejant amb el topall del sostre de deute.

Trump defensa la desregulació. Mentre que Harris busca més control, especialment en big tech i protecció de dades.

Com pot afectar el mercat el guanyador?

Al contrari del que pugui semblar, els resultats electorals no han suposat mai massa canvis rellevants en els índexs globals.

Si mirem els últims 8 anys, des de l’aparició de Trump…

El període en què va governar (20 gener 2017 – 20 gener 2021), l’S&P 500 va tenir una revalorització de +69%.

En el cas del període de Biden (21 gener 2021 – 30 octubre 2024), l’S&P 500 ha pujat un +51%. (Falta una mica més de dos mesos perquè tanqui el seu període)

Resultats passats no asseguren resultats futurs, però ofereix una certa perspectiva.

A curt termini, com sempre, el mercat és sensible a notícies o rumors. Però a llarg termini el que mana en el comportament de les borses són els resultats empresarials.

Sí que és cert que a nivell sectorial, deixant a banda els índex generals, sí que apreciarem diferències a curt termini segons el guanyador de les eleccions

Les polítiques econòmiques i geopolítiques de Trump, el “american first”, impulsaria a les petites i mitjanes empreses menys globalitzades dels EUA (representades en l’índex Russell 2000), i penalitzaria a les grans empreses més globalitzades que lideren actualment l’S&P500

Les conseqüències de les decisions geopolítiques són difícils de preveure, per tant, millor centrar-nos en les aspectes més quantificables de les dinàmiques empresarials. Baixant al terreny microeconòmic el millor moment per a invertir és quan el mercat ofereix valor, quan hi ha empreses a un cotitzant per sota del seu potencial. Des d’aquest punt de vista, el mercat de treball reflecteix una bona dinàmica, trobem moltes empreses amb unes perspectives de creixement sòlides, amb balanços compensats, sense deute excessiu, amb marges raonables i que operen en nínxols de mercat amb avantatges competitius.

Moltes d’aquestes empreses son Small Caps, i també de sectors aliens a les pujades liderades per les 7 magnifiques americanes.

Com diu Warren Buffett: “El millor moment per a invertir va ser fa 20 anys i el segon millor moment és ara.” Tant si hi ha eleccions presidencials seguim en mode inversió